Τελευταία Νέα

Μεγαλώνοντας στις φυλακές του Αφγανιστάν

Εκατοντάδες μικρά παιδιά στο Αφγανιστάν μοιράζονται το κελί της φυλακής με τις μητέρες τους. Οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές έχουν καταδικαστεί για «ηθικά εγκλήματα» και δηλώνουν φυσικά αθώες. Αθώα είναι πάντως σίγουρα τα παιδιά που μένουν για χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αποκομμένα από τον έξω κόσμο.  
Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου 



Η απάνθρωπη μεταχείριση των γυναικών στο Αφγανιστάν είναι ένα θέμα που έχει αναδειχτεί ποικιλοτρόπως από τα διεθνή ΜΜΕ. Φέτος οι δημοσιογράφοι Najibullah Quraishi και Mike Healy ανέδειξαν μέσω συνεντεύξεων τις ιστορίες πολλών γυναικών που κακοποιήθηκαν από τους συζύγους τους ή γνώρισαν ενδοοικογενειακή βία. Κάποιες κατέληξαν να ζουν κρυφά σε καταφύγιο γυναικών στην Καμπούλ. Δεν είχαν ποτέ καμία άλλη επιλογή.
 
Πολλές κατέληξαν στη φυλακή. Μια νεαρή γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη στο κεφάλι από το σύζυγό της. Τα νύχια της ήταν βγαλμένα. Όταν προσπάθησε να φύγει από το σπίτι της, οι αρχές την καταδίκασαν σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «ηθικό έγκλημα». Το έγκλημά της ήταν ότι βγήκε στο δρόμο χωρίς να συνοδεύεται από τον άντρα της.

Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά αυτών των γυναικών; Ο Najibullah Quraishi κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες να εξασφαλίσει πρόσβαση στη φυλακή του Σεμπερχάν. Οι αρχές άργησαν πολύ να πειστούν να μπουν κάμερες στο χώρο των φυλακών διότι γνώριζαν πως τα πλάνα θα έκαναν το γύρο του κόσμου. Στην εν λόγω φυλακή το προσωπικό έδειχνε να έχει προσωπικές σχέσεις με τις κρατούμενες ενώ και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν καλές συγκριτικά με άλλες φυλακές στις οποίες οι γυναίκες κακοποιούνται ή και βιάζονται από τους φρουρούς.

Τα παιδιά της φυλακής ήταν πολύ μικρά σε ηλικία. Τα νεογνά έχουν άμεση ανάγκη από τη φροντίδα της μητέρας τους και παραμένουν αναγκαστικά στη φυλακή συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παιδιά που βρίσκονται έξω από τη φυλακή στερούνται τη μητέρα τους και καμιά φορά και την ελευθερία τους επίσης. Αν ένας πατέρας πρέπει να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρει δουλειά οι συγγενείς είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των παιδιών αυτών. Ένας πατέρας ομολογεί πως τις ώρες που εργάζεται αναγκάζεται να κλειδώνει τα παιδιά του στο σπίτι για τη δική τους ασφάλεια. Έτσι, αν και ελεύθερα τα παιδιά είναι και πάλι φυλακισμένα.

Εξάλλου σε μια χώρα που η φήμη είναι το παν, τα παιδιά των φυλακισμένων μητέρων συχνά διώχνονται από τους συγγενείς και αναγκάζονται να ζουν στο δρόμο. Τα παιδιά αυτά φυσικά είναι πιο ευάλωτα σε κινδύνους όπως τα ναρκωτικά και τα εγκλήματα. Από την άλλη, τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στην φυλακή επηρεάζονται εύκολα από το περιβάλλον τους και από τους πραγματικούς εγκληματίες που βρίσκονται εκεί. Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά ζουν μέσα στην εγκληματικότητα και την απελπισία.
Ψυχολόγος δήλωσε σχετικά με το θέμα πως είναι δύσκολο για τα παιδιά τα 

καταλάβουν τη θέση, στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, αν οι μητέρες τους επιμένουν ότι είναι αθώες, αλλά παρόλα αυτά ζουν ακόμα στη φυλακή, αυτό θα τους δώσει μια στρεβλή αντίληψη της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εξάλλου η φυλακή θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τις γυναίκες αυτές και να τις κάνει σκληρές και κυνικές. Τα δε παιδιά θα μπορούσαν να γίνουν επιθετικά με τις μητέρες τους εξαιτίας της ζωής που ζουν.


Ποτέ δεν βλέπουν λόφους, ποτάμια, δρόμους και δεν συναντούν παιδιά της ηλικίας τους. Ο ψυχολόγος συμπληρώνει: «Ένα παιδί στον 21ο αιώνα χρειάζεται να μαθαίνει και να αισθάνεται πολλά πράγματα στο πρώτο έτος της ηλικίας του, ώστε να εξοπλιστεί για τα μετέπειτα χρόνια του. Σε ένα περιβάλλον, όπως αυτό της φυλακής, κάθε μέρα που περνά, χάνει αυτές τις εμπειρίες».
πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος (A.FG.U.GR) Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.