Τελευταία Νέα

Τετραψήφιοι αριθμοί σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης




… 4174. 4641. 2834. 4066. 1509. 1407. 1533. 3249. 5266. 4367. 4971. 4779. 4933. 1367. 1371. 4263. 1372. 4477. 1432. 4179. 1431. 2684. 3988. 4939. 1477. 1381. 4055. 3951…



Κλιμάκιο βουλευτών επισκέφθηκε την Αμυγδαλέζα όπου διαπίστωσε απάνθρωπες συνθήκες. Οι δύο γιατροί αδυνατούν να περιθάλψουν χίλια άτομα, πολλά απ’ τα οποία με χρόνιες αλλά και ψυχικές παθήσεις.

 Αυτοί είναι οι κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας, τετραψήφια νούμερα στην ακολουθία του απάνθρωπου εγκλεισμού, της παράνομης, επ’ αόριστον κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εδώ, στην Ελλάδα. Είναι το πρώτο που φωνάζουν, ο αύξων αριθμός που τους έδωσαν στην Αμυγδαλέζα. Κάτω από τον μεσημεριάτικο ήλιο, μαζεύονται κατά δεκάδες γύρω από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που τους επισκέφτηκε την Πέμπτη (οι βουλευτές Β. Κατριβάνου, Κ. Ζαχαριάς, Γ. Ζερδελής, το μέλος της πολιτικής γραμματείας Μ. Μπαρσέφσκι, δικηγόροι και μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων), κρατούν χαρτιά, φωνάζουν τον αριθμό τους, ύστερα κάποιοι το όνομά τους.


Σκοτεινά κοντέινερ

Υστερα άλλους αριθμούς: την ημερομηνία της σύλληψής τους, τους μήνες που έχουν περάσει έγκλειστοι – «είκοσι μήνες», «δεκαοκτώ παρά δέκα μέρες», «δεκαεννιά». Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, από τους 1.662 μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα, οι 137 έχουν ξεπεράσει το όριο των 18 μηνών που προβλέπει ο νόμος για εξαιρετικές περιπτώσεις, χάρη στην αμφισβητούμενη απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να παρατείνει επ’ αόριστον την κράτηση κι ας έκρινε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών παράνομη την παράταση.

Η είσοδος στο σκοτεινό εσωτερικό των κοντέινερ διαψεύδει τις τηλεοπτικές εικόνες από την πανηγυρική επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης όταν πρωτολειτούργησε η Αμυγδαλέζα, εικόνες που έκαναν κάποιους να μιλήσουν για «φιλοξενία ξενοδοχείου». Η εικόνα της Αμυγδαλέζας δεν παραπέμπει σε φυλακή ή σε κρατητήριο, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τους που συνιστούν το τηλεοπτικό φολκλόρ του εγκλεισμού. Η κράτηση εδώ συναντά την πιο απέριττη και απόλυτη μορφή της: ψηλό συρματόπλεγμα και σειρές κοντέινερ όπου πέφτει το μάτι, χωρίς άλλο ανθρώπινο στοιχείο, εκτός ίσως από τα ρούχα που έχουν απλώσει οι κρατούμενοι σε ένα τμήμα του συρματοπλέγματος για να στεγνώσουν.

Αν και είχαν ενημερωθεί οι κρατούμενοι για την επίσκεψη της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν προλάβει να καθαρίσουν, η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική από τα βρόμικα, πολυκαιρισμένα κλινοσκεπάσματα και τη βρόμικη τουαλέτα. Το κονδύλι για το συνεργείο καθαρισμού δεν φτάνει για τον καθαρισμό των κοντέινερ και υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα είδη ατομικής υγιεινής – σαπούνι, σαμπουάν, χαρτί υγείας. Για προμήθεια σαπουνιού, έχει προβλεφθεί κονδύλι περίπου 45-50 χιλιάδων ευρώ για έξι μήνες, που αναλογεί σε ένα κομμάτι σαπούνι κάθε 12-15 μέρες στον καθένα από τους 1.662 κρατούμενους, όπως λέει η αστυνομία. Οι ίδιοι λένε πως έχουν να δουν σαπούνι μήνες.

Οσο για τα κλινοσκεπάσματα, έτοιμη την έχει την απάντηση η διοίκηση της Αμυγδαλέζας: «Τι να κάνουμε όταν παίρνουν την κουβέρτα και τη στρώνουν κάτω σαν χαλί για να προσευχηθούν;». Την παρατήρηση πως μπορούσε να προβλεφθεί ένα χαλί για προσευχή η διοίκηση έκανε πως δεν την άκουσε. Και απέδωσε τις ελλείψεις στα είδη υγιεινής ή στην ποιότητα και την ποσότητα της τροφής στην καθυστέρηση να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί προμήθειας – τώρα διεξάγονται, είπαν, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια που λειτουργεί με προσωρινές αναθέσεις η Αμυγδαλέζα.

Κι αυτά ίσως δεν είναι τα χειρότερα. Γιατί, τέσσερις μήνες από τότε που ανέλαβε την ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη των δύο από τους τρεις τομείς της Αμυγδαλέζας το ΕΚΕΠΥ, εξακολουθούν να σημειώνονται εξαιρετικά σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, μια και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προμήθειας, αλλά και σε προσωπικό. Δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές προβλέπονται για περίπου χίλιους ανθρώπους, μόνο το πρωί και μόνο πέντε μέρες την εβδομάδα, μείον τις αργίες, και χωρίς να επιτρέπεται να επισκέπτονται οι ίδιοι τους χώρους κράτησης πίσω από το συρματόπλεγμα.

Νεφροπαθής ο 4799

Ανάμεσα στους κρατούμενους, υπάρχουν δεκάδες με χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη, δερματολογικές ασθένειες και ψυχικές παθήσεις – μετατραυματικό στρες από βασανιστήρια, κατάθλιψη, άγχος και ψυχωσικά περιστατικά. Πολλούς ασθενείς συνάντησε η ομάδα των επισκεπτών: τον κρατούμενο 4582 με σοβαρά προβλήματα στα δόντια, τον 4581 με δύσπνοια, αρρυθμία και πατερίτσες, τον 4621 με πρόβλημα στο αναπνευστικό και πυρετό, τον 4950 με καθετήρα, τον 4799 με πρόβλημα στο νεφρό.

Κοντά σ’ αυτούς, και ο 2853, που παραπονέθηκε πως πέθανε πριν από μήνες ο πατέρας του αλλά δεν έχει τηλεκάρτα να επικοινωνήσει με τους δικούς του.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί της Αμυγδαλέζας επισημαίνουν τη μεγάλη ανάγκη για τηλεκάρτες (όχι χρονοκάρτες, καθώς δεν επιτρέπεται η κλήση στους ειδικούς αριθμούς), βιβλία στα ουρντού και άλλες γλώσσες για τη μικρή δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί, ρούχα, υποδήματα και είδη υγιεινής, κυρίως σαπούνι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος (A.FG.U.GR) Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.